Czy warzywa świeże są zawsze lepsze od tych mrożonych?

Wiele się mówi o tym, że świeże warzywa mają najwięcej witamin i składników odżywczych. Jednak czy zawsze tak jest? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, wtedy koniecznie musisz przeczytać ten artykuł.

Świeże warzywa – co się kryje pod tym pojęciem?

W momencie, gdy mówimy warzywa świeże, mamy przede wszystkim na myśli te, które są dostępne w sklepie w danym okresie. W naszym społeczeństwie panuje pogląd, że sezonowe owoce i warzywa są źródłem składników odżywczych i antyoksydantów. Jednak czy na pewno? Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że droga od zebrania do pojawienia się warzywa na stoisku, a później w naszym domu jest bardzo długa. A niektóre warzywa źle znoszą tę drogę. Weźmy na przykład takiego pomidora. Zaraz po zerwaniu zaczyna on uwalniać ciepło, a przez to tracić wodę, co z kolei zmniejsza jego ilość składników odżywczych. Ponadto po zerwaniu wiele warzyw, ze względu na zawarte w nich enzymy, zaczyna tracić kolor i smak, a przyczynia się to bezpośrednio do zmniejszenia zawartości między innymi antyoksydantów. Aby zapobiec tej sytuacji bardzo często zbiera się owoce, które nie są do końca dojrzałe. Pamiętaj jednak o tym, że niedojrzałe owoce nie zawierają tak wielu składników odżywczych.

A może jednak mrożonki?

Czy w takim razie mrożone warzywa, które możemy dostać prawie w każdym sklepie, zawierają więcej składników odżywczych? Wbrew powszechnej opinii, okazuje się, że są sytuacje, gdy lepiej jest postawić na mrożone odpowiedniki. Wiele tego typu mieszanek powstaje przez blanszowanie świeżo zabranych warzyw, a następnie są one poddane działaniu niskiej temperatury. Sam proces blanszowania polega na zanurzaniu na kilka sekund produktów w gorącej wodzie, dzięki czemu nie tracą one tylu minerałów. Według badań mrożonki mogą zawierać więcej witaminy A i E niż
warzywa świeże. PRzy wyborze mrożonek należy jednak sprawdzić, czy składniki nie zostały wstępnie podsmażone, bo wszelka obróbka termiczna jest niezbyt korzystna dla warzyw.

Świeże czy mrożone warzywa?

W końcu na które warzywa stawiać? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Najlepiej jest stawiać na świeże, sezonowe warzywa, ale w okresie zimowym poleca się kupować mrożonki. Choć biorąc pod uwagę ilość warzyw, jakie spożywają Polacy, można by było powiedzieć, że nieważne jakie, ważne, aby one były.

Post Author: terra brown

2 thoughts on “Czy warzywa świeże są zawsze lepsze od tych mrożonych?

    […] pocztaj bo warto… — pocztaj bo warto… — pocztaj bo warto… — pocztaj bo warto… — pocztaj bo […]

    […] Poporodowa plastyka brzucha pozostawia po sobie blizny, których nie odda się uniknąć, nawet jeżeli pracuje nas najprawdziwszy chirurg. Z bieżącego podobnie początku należy skonsultować się lekarzem w celu wyłonienia najodpowiedniejszej formy, która pozwoli nam zminimalizować niepożądane efekty zabiegu. O dodatkowo dodać o tym, że w moc przypadkach usuwa się również plastykę pępka, której przeznaczeniem jest przywrócenie naturalnego kształtu pępka. Jeżeli zaś idzie o rekonwalescencję więc pragnie ona przede każdym od konkretnego przypadku, natomiast wymagamy brać się z powrotem do zdrowia przez parę tygodni. Po jednym środka spędza się 2-3 dni w szpitalu i pacjentka nosi dreny. ———————– ZOBACZ TEŻ… zerknij tu… , zerknij tu… , zerknij tu… , zerknij tu… , zerknij tu… […]

Dodaj komentarz