obiad

Rydze marynowane – przekąska doskonała

Przekąski to nieodłączny element naszego menu, zajadamy się nimi w przerwach między posiłkami i w ramach aperitifu przez głównym daniem. W przypadku przekąsek stawiamy przede wszystkim na rzeczy ostre, które pobudzą nasz smak i spowodują, że będziemy mieli ochotę na więcej. Rydze marynowane są doskonała przystawką, która urozmaici wszystkie dania. Grzyby same w sobie są bardzo cenione przez fakt, że nie można ich uprawiać, a nawet jeżeli ktoś czegoś takiego próbował, to nie wyszło mu to zbyt dobrze. To dary natury, a więc ich ilość jest ograniczona.

Z uwagi na fakt, że rydze są bardzo mało popularnymi grzybami, to są to niemalże białe kruki i każdy chciałby ich spróbować. W wersji marynowanej nie tylko smakują najlepiej, ale również doskonale się prezentują. Dlatego też będą doskonałym dodatkiem na imprezach okolicznościowych, na imprezach rodzinnych w domu oraz w wynajętych lokalach.

Pasują do wszystkiego

Urozmaicą również wystawne obiady. Będą komponowały się doskonale zarówno z czerwoną fasolą, jak i z delikatnymi daniami z ryżem, z makaronem w sosach, a już fenomenalnie z kaszą jaglaną. Wbrew pozorom rydze marynowane mają dużo wartości odżywczych. Jeżeli są odpowiednio przygotowane, to mogą stać w słoikach bardzo długo i nie tracą swoich walorów odżywczych. Już samo poczęstowanie gości takim rodzajem przekąski sprawi, że poczują się oni wyjątkowo. Doskonały smak, piękna prezencja, świetne wykonanie – tym właśnie powinny charakteryzować się dobre, marynowane grzyby.

Nie mogą być one zbyt kwaśne, ani też zbyt słodkie, żeby nie psuć smaku i nie górować nad innymi potrawami. Muszą być odpowiednio doprawione, ostre, ale nie przesadne i prezentować się dobrze wizualnie. Najlepiej byłoby, gdyby rydze marynowane wybierane były spośród małych okazów, które można przetworzyć w całości. Większe możemy pokroić, ale nie rozdrabniać zbyt mocno, tak, żeby nie rozfragmentowały się za bardzo i żeby nadal było widać, że mamy do czynienia z grzybami.

Jeszcze lepszy smak

Użycie odpowiednich przypraw spowoduje, że nasze rydze będą miały niepowtarzalny smak, ale będzie ona jakoby w tle, bez zbytniego narzucania się. Jeżeli takie grzyby chcemy podarować komuś w prezencie, musimy zadbać o to, żeby znalazły się w ładnym słoiczku z elegancką nakrętka, albo dodatkowo przepasane były wstążeczką lub papierkiem, na którym znajdzie się ładna grafika lub napis. Tak zapakowane rydze to doskonały upominek dla kogoś, kto przepada za darami lasu.

Jeżeli natomiast serwujemy je sami, trzeba zadbać o to, żeby znalazły się na ładnym, stylizowanym talerzyku lub na kamionkowej miseczce, a obok nich można ułożyć marynowaną paprykę, cebulki, czosnek lub ogórki. Rydze po otwarciu należy spożyć maksymalnie w ciągu 48 godzin, bo po tym czasie zaczną wietrzeć.

Post Author: admin

Dodaj komentarz