co to jest pos

Złożenie zamówienia w kilka chwil? To możliwe, jeśli wiemy, co to jest POS

Tracisz klientów w swojej restauracji, ponieważ na złożenie zamówienia trzeba długo czekać? Obsługa klienta w Twoim lokalu jest na bardzo niskim poziomie? W takim razie przeczytaj ten artykuł i sprawdź, co to jest POS oraz w jaki sposób może Ci pomóc wyeliminować te trudności.

Co to jest POS?

Pierwszym pytaniem, na które należy sobie odpowiedzieć, jest co to jest POS. Jest to nic innego, jak system, który służy przede wszystkim do prowadzenia szybkiej sprzedaży przez ekran dotykowy. Oczywiście, jest też na rynku opcja z użyciem myszki, ale musimy wziąć pod uwagę to, że ta możliwość trwa znacznie dłużej. A przecież zależy nam na tym, aby składanie zamówień trwało jak najkrócej. Dzięki oprogramowaniu POS jest to możliwe. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że system POS jest niesamowicie prosty w obsłudze. Większość czynności wykonuje się intuicyjnie, dlatego też nauka jego obsługi jest prosta nawet dla początkujących kelnerów.

Jakie zalety ma to rozwiązanie?

Skoro wiemy już co to jest POS, przejdźmy do kolejnych kwestii. Jakie zalety ma to rozwiązanie? Przede wszystkim jest gwarancją obsługi klienta na wysokim poziomie. Cały proces sprzedaży trwa krótko, a dzięki temu, że zamówienia są elektronicznie przesyłane do kuchni, kelner nie traci czasu na przemieszczanie się między kuchnią, a salą. W ten sposób może on być praktycznie cały czas na sali, dzięki czemu skupia się całkowicie na gościach. Poza tym za jego pomocą kelner może nie tylko składać zamówienia, ale też je modyfikować oraz wpisywać uwagi, które przydadzą się kucharzowi podczas tworzenia dania, np.: ryż zastąpić makaronem.

Buduj swój profesjonalny wizerunek

Kolejną korzyścią z postawienia na system POS jest to, że w ten sposób budujemy swój profesjonalny wizerunek zarówno wśród klientów, jak i pracowników. Przede wszystkim obecność dobrego oprogramowania gastronomicznego, pomaga wyzbyć się nerwowej atmosfery, która występuje w momencie pracy na czas i pod presją. A system skraca czas pracy wykonywania większości czynności. Nic więc dziwnego, że bardzo szybko staje się niezastąpionym narzędziem pracy każdego z działów, nawet w kuchni. Pamiętajmy tylko o tym, by wybrany przez nas system został odpowiednio skonfigurowany do naszych potrzeb, aby jego brak dostosowania do potrzeb restauracji, nie popsuł atmosfery w lokalu.

Post Author: terra brown

Dodaj komentarz